zondag 26 april 2015

Leenwoorden


Na het scrollen op de startpagina van facebook realiseerde ik me dat we best veel Engelse woorden gebruiken in onze Nederlandse taal. Ik las bijvoorbeeld  ‘vanavond babysitten op twee schattige kindjes’ of ‘ik sta onder stress, zo meteen een belangrijke meeting’.
Plots vroeg ik me af hoe het komt dat wij zoveel gebruik maken van Engelse woorden in onze taal en ging op zoek.

Woorden die van een andere taal worden overgenomen, noemt met leenwoorden. Het overnemen van woorden uit een andere taal is een teken dat de taal actief is en zich ontwikkelt. Talen nemen woorden over omdat het hun eerste kennismaking is met een concept of omdat bepaalde concepten enkel voorkomen in bepaalde culturen. 

De afgelopen eeuwen heeft de Nederlandse taal woorden overgenomen uit onder andere het Duits, het Frans, het Latijn, het Grieks,…
Na de tweede wereldoorlog werd Engels een wereldtaal. Er werden veel Engelse woorden overgenomen door de nieuwe producten en gebruiken die overkwamen uit Engeland en Amerika. Ook door de nieuwe computer technieken en modeverschijnselen kwamen er veel Engelse woorden in onze Nederlandse taal terecht zoals bijvoorbeeld e-mail, inbox, gamen, make-up,…


Maar ook het Nederlands komt voor in andere talen. De woorden yacht, Santa Claus en splinter komen bijvoorbeeld oorspronkelijk uit het Nederlands, maar werden overgenomen door de Engelse taal.