maandag 28 september 2015

Middelbare scholen mogen lesgeven in andere talen

Voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in talen is CLIL, Content and Language Integrated Learning, ideaal. Bepaalde vakken worden op school aangeboden in het Frans, Duits of Engels. In Wallonië bouwden vele basis- en secundaire scholen hier al veel ervaring mee op. De laatste twee jaar werd het ook in Vlaanderen populairder.

Door op school vakken in vreemde talen aan te bieden leer je de inhoud van het vak en werk je aan je taalvaardigheid. Je behaalt dezelfde doelstellingen als wanneer je het vak in het Nederlands volgt. De beste manier om een taal te leren is er zoveel mogelijk mee bezig zijn. Lezen, schrijven, luisteren, spreken,… Deze domeinen worden allemaal toegepast tijdens een les.
Leerlingen kunnen zelf kiezen of ze de uitdaging aangaan. Nederlands blijft de onderwijstaal in basisvorming. 

De lessen worden gegeven door leerkrachten die een diploma hebben voor de vak-inhoud en in het bezit zijn van een C1 vaardigheid bewijs of CLIL didactisch geschoold zijn.


Het Europees taalbeleid streeft naar meertaligheid van de zijn burgers, ze stellen de doelstelling dat iedere burger twee vreemde Europese talen leert naast zijn moedertaal. Deze doelstelling kan verwezenlijkt worden door jongeren hier op school voor te stimuleren.

Door een aantal vakken in een vreemde taal te volgen wordt de taalvaardigheid bevorderd. Het zorgt ervoor dat jongeren een brede basis hebben wanneer ze afstuderen aan de middelbare school.